ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

Dankzij Jansen Techniek hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag gemaakt.

Bekijk de video

Op het gebied van verse en diepgevroren visproducten behoeft Dayseaday weinig introductie. Voor de dagelijkse productie van zalm en forel is het Urker familiebedrijf vorig jaar overgestapt op een volledig geautomatiseerde fileerlijn. Voor het ontschubben en ontslijmen van de vissen vertrouwt Dayseaday op de machines en technische toepassingen van Jansen Techniek. “Dankzij de dubbele ontschubber kunnen wij de productielijn op volledige snelheid laten draaien. En hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag kunnen maken”, stelt operational manager Frits Brouwer bij Dayseaday.

Dayseaday heeft meerdere productiefaciliteiten op Urk. In één van die fabrieken zijn zo’n dertig medewerkers dagelijks bezig met de verwerking van zalm - en af en toe forel - voor retailers, horeca en detailhandel. “We hebben vorig jaar gekozen voor een nieuwe fileerlijn van Baader, die wordt gevoed door de machines van Jansen Techniek. Daarop verwerken we zo’n 25 vissen per minuut. Toen we vorig jaar overstapten, wilden we ook een pasklare oplossing voor het ontschubben en ontslijmen. De oude ontschubmachine die we hadden, voldeed niet meer en de oplossingen die agenturen ons boden, kwamen niet overeen met waarnaar wij op zoek waren”, legt Brouwer uit.

“We deden al langer zaken met Jansen Techniek. Toen wij onze vraagstukken bij ze neerlegden, kwamen zij met een maatwerkoplossing: een verbeterde machine en een snelle service, die ook qua prijs nog interessant was. Bijkomend voordeel is dat Jansen Techniek een Nederlandse machinebouwer is, waardoor er snel geschakeld kan worden als er een keertje iets is. Dat is erg fijn.”

Interesse? Wij adviseren u graag!

Laat u vrijblijvend adviseren.

Verbeterde hygiëne

Sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek legt uit wat het Puttense bedrijf heeft gerealiseerd bij Dayseaday. “Vanuit de klant kregen wij de vraag om mee te denken in het productie proces en zo de layout op te bouwen van de nieuwe fileerlijn. De kunst zit hem in het zo efficient mogelijk opstellen van de verschillende machine’s binnen de beschikbare ruimte. Samen met de klant en andere leveranciers is hier een mooi resultaat uit gekomen.

Dayseaday wilde meer zalm kunnen verwerken, met een hogere omloopsnelheid en dus hogere opbrengst, zonder in te leveren op de kwaliteit en tegelijk de hygiëne te verbeteren.”

“Bij Dayseaday hebben we gekozen voor een palletlift en ontijsbak, met daarachter een ontschubber en ontslijmer op een verhoogd bordes, dat qua hoogte aansluit op de ontkopper van Baader. Dit bordes is rondom bereikbaar voor een grondige reiniging”, vertelt Van den Bor. “Dat zie je ook terug in de afwerking van het bordes en de machines, met de kokers op zijn kant en open constructie, zodat er geen water op de machine blijft staan. Ook kent de lijn zo min mogelijk poten, zodat je minder raakvlakken met de vloer hebt. Vroeger werd daar nauwelijks naar gekeken, maar tegenwoordig is het een essentieel onderdeel van de opbouw van een lijn. Alle machines en machine delen zijn zo open mogelijk geconstrueerd om reiniging en hygiene te verbeteren.”

“Reiniging is nu eenmaal heel belangrijk”, weet Brouwer. “Dat staat echt op één in de zalmindustrie. Er wordt veel geïnvesteerd in hygiëne en voedselveiligheid. Je wilt geen bacterie tegenkomen op je lijn. In die zin lost deze lijn in één klap meerdere problemen op ten opzichte van de machines die we hiervoor hadden.”


Uniek en onderscheidend


Een ander uniek, en onderscheidend element van de lijn van Jansen Techniek is de dubbele ontschubber. “Als je een enkele ontschubber plaatst, wat doorgaans het geval is, dan draait een fileerlijn op halve snelheid. Zodoende hebben wij een dubbele ontschubber geplaatst, met twee hogedrukpompen, waardoor de fileerlijn op volledige snelheid kan draaien”, verduidelijkt Van den Bor. Bedrijfsleider Jelle de Boer vult aan: “We hebben geen onnodige tussenstappen meer, waardoor de doorloopsnelheid enorm is verbeterd. Een pallet met 600 kilo vis verwerken we in zes minuten (oftewel 100 kilogram per minuut). Prijzen staan continu onder druk, dus als je op halve snelheid draait, moet je dat allemaal weer doorberekenen aan de klant. De efficiencyslag die we gemaakt hebben, is enorm.”

Efficiency en hygiëne zijn niet de enige twee (grote) voordelen van deze lijn, zegt Van den Bor. Er is vanwege deze lijn ook een kwaliteitsslag gemaakt bij Dayseaday. “Voorheen ging er een ijzeren rol over de schubben heen. Onze machine werkt op basis van hoge druk. Er is een fijne balans tussen schubben eraf halen en tegelijkertijd de filet niet beschadigen. Ook wil je niet dat de vis door de machine loopt en dat niet alle schubben verwijderd blijken als ze bij de ontkopper aankomen. De afstelling komt dus heel nauw. Je hebt soms te maken met vissen van 2 kilo, en dan weer met vissen van 8 kilo. De machine is zo gebouwd dat continu bijstellen niet nodig is, omdat de ontschubber standaard is afgesteld op de ronding van de vis. Je stelt dus vooral de hoogte van de nozzles bij. In de praktijk zien we dat er zelfs forel met dezelfde afstelling over de machine word gedraaid.”

 

Efficiënte opstelling

De lijn die bij Dayseaday is neergezet, is door Jansen Techniek zelf ontwikkeld en bedacht. “De klant levert ons de lay-out van de productieruimte aan en vervolgens gaan we samen met de klant om de tafel om te bespreken hoe de lijn opgesteld moet worden om alle machines zo efficiënt mogelijk te laten draaien. In het geval van Dayseaday hebben we de routing van de zalm (door het pand) aangehouden als ‘ideaalplaatje’. Dat betekent zonder extra draaipunten. Elke machine heeft z’n eigen voorkeuren. De ontschubber wil de vis met de kop eerst. Hetzelfde geldt voor de ontkopper, die erachter staat alsook voor de fileermachine. Dat betekent dat je alles zo opstelt dat de zalm niet gedraaid of verschoven hoeft te worden. Als je telkens een vis handmatig 180 graden moet draaien, dan ben je na anderhalf uur helemaal kapot, zeker met grote vissen. Deze opstelling zorgt er tevens voor de vis in principe niet glijdt of valt. Op die manier ben je er ook van verzekerd dat de schade aan de vis zo klein mogelijk is.”

Dat Jansen Techniek in samenspraak met Dayseaday en Baader tot deze maatwerkoplossing is gekomen, is volgens Brouwer ook één van de redenen geweest om te kiezen voor een samenwerking met de machinebouwer uit Putten. “We verwerken hier verschillende soorten zalm en een beetje forel. Landgekweekte zalm is bijvoorbeeld een ander soort vis dan wilde zalm, die tijdens het seizoen ook door ons wordt verwerkt. Die vis is echter veel gevoeliger, maar vanwege de hoge kwaliteit moet juist die zalm heel mooi zijn en blijven voordat-ie gefileerd wordt.” Van den Bor legt tot slot uit: “Jansen Techniek is geen machineleverancier die enkel en alleen machines verkoopt. Wij leveren graag een totaaloplossing, waarbij samenwerking met derde partijen geen probleem is. Daar is de lijn bij Dayseaday een mooi voorbeeld van. Daarnaast onderscheiden wij ons  in het persoonlijke klantcontact. Een goede samenwerking vanaf het begin draagt bij tot het beste eindresultaat en daar is waar we steeds weer voor gaan!

“We hebben geen onnodige tussenstappen meer, waardoor de doorloopsnelheid enorm is verbeterd. Een pallet met 600 kilo vis verwerken we in zes minuten (oftewel 100 kilogram per minuut). Prijzen staan continu onder druk, dus als je op halve snelheid draait, moet je dat allemaal weer doorberekenen aan de klant. De efficiencyslag die we gemaakt hebben, is enorm.”

Interesse? Wij adviseren u graag!