“Vanuit retailers en saladeproducenten is er een groeiende vraag naar fixed-weight strips en blokjes. Bijvoorbeeld voor het maken van zalmspiesjes of poké bowls”, vertelt sales engineer Thomas van Rijn van Jansen Techniek.
De portioneersnijder wordt gebruikt voor het portioneren van visblokjes, strips of moten. Bovenaan de transportbaan (aan de inputzijde) bevindt zich een camera om het volume van de visfilet te scannen. “Aan de hand van soortelijk gewicht en het volume van elke filet wordt bepaald welk patroon gesneden moet worden. Een filet heeft doorgaans een gewicht van tussen de 1000 en 1600 gram. Als je fixed weight strips of blokjes nodig hebt van een bepaald gewicht of exacte omvang/vorm, dan voer je dat in het programma van de machine in. De camera maakt van elk product een 3D-scan om het volume te bepalen. De computer berekent vervolgens de meest optimale snij-interval en snijdt op deze manier snel en uiterst nauwkeurig de vis in gewenste porties”, verduidelijkt Van Rijn.
Positieve ervaringen
Het project met de PORTIO 1 DAP werd onlangs gerealiseerd bij een verwerker, die op zoek was naar een degelijke oplossing om fixed-weight blokjes te maken. “In het geval van deze fabrikant gaat het om 20 grams blokjes voor in salades. Maar andere klanten kiezen juist voor een vaste vorm van bijvoorbeeld 15x15 of 25x25 millimeter. Exacte vormen zien we bijvoorbeeld veel terug bij producenten van salades, die altijd vier blokjes erin willen. Producenten willen de zorg bij hun eindklant wegnemen door een product te leveren dat eigenlijk niet meer nabewerkt hoeft te worden. Dan is het heel belangrijk om heel nauwkeurig en snel te kunnen portioneren”, weet sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek. “Vanuit de positieve ervaringen die we met deze machine hebben opgedaan in de kipindustrie, hebben we deze portioneerder verder doorontwikkeld. Zodat deze ook uitstekend ingezet kan worden voor het portioneren van vis, zoals zalm en kabeljauw.” De PORTIO 1 DAP is ontwikkeld met banden van 229 mm, waardoor producten met een breedte tot 210 mm kunnen worden verwerkt, zoals kip- en zalmfilets. De portioneersnijder maakt tot 25 slagen per seconde. “Op basis van de 3D-scan bepaalt de computer hoe de strips en blokjes het beste gesneden kunnen worden. Als je bijvoorbeeld een blokje van 20 gram nodig hebt, dan snijdt de machine eerst strips van een veelvoud van 20 gram, die bij de tweede keer doorvoeren in 20 gram gesneden worden. Als het een fixed weight blokje is hou je natuurlijk een off-cut over die elke keer verschilt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de off-cut aan het staartstuk te laten zodat je het staartstuk als ander product kan vermarkten. Deze off-cut of staartstuk kunnen we met de off cut verwijderaar automatisch uit de productstroom halen. Als je geen giveaway wil moet je de range iets groter zetten bijvoorbeeld van 19-21 gram. Op deze manier heeft de machine meer mogelijkheden om de hele filet op te snijden en is er geen giveaway meer. Belangrijk, want elke gram giveaway kost geld! Op deze manier kunnen wij tot wel 800 kilogram blokjes per uur snijden!”
Laat u vrijblijvend adviseren.
Dual-lane portioneersnijder
De portioneersnijder beschikt over twee transportbanen. Deze zijn geïntegreerd in één machine, maar draaien volledig onafhankelijk van elkaar. De snijsnelheid is standaard 25 sneden per seconde. Beide banen kunnen hun snijhoek onafhankelijk instellen in vijf posities (0/15/30/45/50°), en beide zijn voorzienvan een gepatenteerde, automatisch aanpassende uitvoerband. Van Rijn: “Het grote voordeel van twee banen is dat de producten op de meest efficiënte wijze worden gesneden. Zie het als twee sporen. Als het eerste spoor is opgesneden, volgt het tweede spoor.” Beide ‘rijstroken’ kunnen afzonderlijk worden bediend vanaf één enkele touchscreen-interface, die kan worden gedraaid naar de meest ergonomische positie van een operator. “Een volledig roestvrijstalen servomotor drijft het mes aan, waardoor de PORTIO 1DAP het meest hygiënische model op de markt is”, verzekert Van Rijn. “Een bijkomend voordeel is de automatiseringsslag die producenten maken met deze machine, want de lijn vervangt twee medewerkers. Keer twee shifts, is dat toch vier personen per dag.”
Intelligent portioneren
De extra meerwaarde voor vis- en vleesverwerkers die voor een oplossing van Jansen Techniek kiezen, is het stuk maatwerk dat geleverd wordt door de machinebouwer uit Putten. “De klant zoekt een oplossing en die dragen wij aan”, onderstreept Van Rijn. “Veel producenten neigen op voorhand naar de PORTIO JET. Dat is een waterstraalsnijder die in onze sector grote populariteit geniet. Deze snijder is specifiek ontworpen om met een waterstraal onder hoge druk vis- of kipproducten te portioneren. Ideaal voor grote volumes producten met vaste vormen en vaste gewichten. Bovendien kun je met de Portio Jet in één keer vier verschillende producten uit een filet halen: blokjes, filet, staartstuk en moten. Maar portioneren onder hoge druk verbruikt veel meer energie, je hebt veel waterverlies en ook enige giveaway. Je moet dus hoge volumes draaien om deze machine terug te verdienen.” Van den Bor legt uit: “De PORTIO 1 DAP is de ideale tussenstap op weg naar de PORTIO JET of bij bepaalde volumes waarvoor de waterstraalsnijder eigenlijk een te dure investering is. Als het niet ingewikkeld hoeft te zijn, dan bieden wij bij Jansen Techniek bij voorkeur een eenvoudige oplossing aan. Het verkoopgesprek met deze verwerker ontstond ook na een vraag voor de watersnijder, maar gaandeweg het gesprek hadden we snel genoeg door dat onze portioneersnijder een meer dan goed alternatief zou zijn. Ook hier komt dus weer het stuk maatwerk om de hoek kijken”, onderstreept hij. “Het verenkelen, uitsorteren, rejectie van de offcuts en het terugplaatsen van de strips op de toevoerbaan: dat is allemaal bij en door ons ontwikkeld.”
"Vanuit de positieve ervaringen die we met deze machine hebben opgedaan in de kipindustrie hebben we deze portioneerder verder doorontwikkeld."
Interesse? Wij adviseren u graag!
Corwin van den Bor
Thomas van Rijn